תרכובות עשבים אורגניות הן תוצרים פעילים ביולוגית הנגזרים מצמחי מרפא וממספר תרופות סיניות מסורתיות. לאחרונה, נמצא קשר בין עיכול של מעט תרכובות עשבים אורגניות בעלות זמינות ביולוגית נמוכה ושינויים במיקרוביוטה של המעי, אך היקף התופעה עדיין איננו ברור. במחקר שממצאיו תוארו בכתב העת Pharmacological Research סקרו החוקרים באופן שיטתי 481 תרכובות עשבים אורגניות ובחנו את השפעתם על חיידקי מעי.

במסגרת המחקר סקרו החוקרים באופן שיטתי 481 תרכובות עשבים אורגניות כנגד 47 זנים של חיידקי מעי מייצגים במבחנה ומצאו כי כמעט 1/3 מהתרכובות הציגו פעילות אנטי-קומנסלית ייחודית.

באופן פרטני, נמצא כי קווינונים הדגימו תגובה אנטי-קומנסלית פוטנטית מאוד, בעוד שחומצות שומן רוויות הדגימו דווקא אפקט מעכב יותר על זני לקטובצילוס.עוד נמצא כי פלבונואידים, פנילפרופנואידים, טרפנואידים, טריטרפנואידים, אלקלואידים ופנולים הדגימו פעילות אנטי-קומנסלית חלשה יותר, אך סטרואידים, סכרידים וגליקוזידים כמעט ולא הציגו אפקט על צמיחת זנים. באופן ניכר, תרכובות עשבים אורגניות בקונפיגורציית S היו בעלות פעילות אנטי-קומנסלית חזקה יותר בהשוואה לקונפיגורציית R. שיטות הסקירה הקפדניות הבטיחו דיוק גבוהה (95%) על ידי תיקוף מסוג benchmark. בנוסף, נמצא מתאם חיובי בין ההשפעות של תרכובות עשבים אורגניות על פרופיל המיקרוביוטה בצואה והפעילות האנטי-קומנסלית נגד זני חיידקים. עוד נמצא כי קיים מתאים בין מאפיינים מולקולריים וכימיים כגון AATS3i ו-XLogP3 ופעילות אנטי-קומנסלית של תרכובות עשבים אורגניות בסיווג יער אקראי. לבסוף, הצליחו החוקרים לתקף כי כורכומין, פנול פוליהידרי בעל פעילות אנטי-קומנסלית, הביא לשיפור התנגודת לאינסולין בעכברים שהיו תחת דיאטה עתירת שומן על ידי מודולציה של ההרכב והתפקוד המטבולי של המיקרוביוטה של המעי.

ממצאי המחקר מיפו את פרופיל ההשפעות של תרכובות עשבים אורגניות על זני מיקרוביוטה של המעי ההומני. בכך מציעים החוקרים מקור למחקר עתידי שיעסוק באינטראקציה שבין תרכובות עשבים אורגניות ומיקרוביוטה. באופן זה ניתן יהיה להרחיב את ההבנה והידע לגבי שימוש בתוצרים טבעיים כדי לשנות את המיקרוביוטה של המעי.

למקור:

https://doi.org/10.1016/j.phrs.2023.106804

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661823001603