מחקר רחב היקף שנערך בקרב חולי סוכרת ותוצאותיו פורסמו בכתב העת Thyroid מצא כי השימוש בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה באופן משמעותי את הסיכון לסרטן בלוטת התריס, לפחות בטווח הקצר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים פרה-קליניים וחלק מניתוחי פוסט-הוק של מחקרים אקראיים הציעו קשר אפשרי בין טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ובין הסיכון לסרטן בלוטת תריס. מסיבה זו, לתרופה צורפת אזהרת קופסא אודות סיכון אפשרי ובאלו עם היסטוריה משפחתית או אישית של ממאירות מדולרית של בלוטת התריס או תסמונת MEN-2 יש להימנע מהטיפול בתרופות אלו.

המחקר מבוסס על נתונים משישה מאגרי מידע במדינות שונות, כולל קנדה, דנמרק, נורבגיה, דרום קוריאה, שוודיה וטאיוואן ונערך בין השנים 2007 עד 2023. במסגרת המחקר נבדקו 98,147 מטופלים שהחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, אשר נבחנו אל מול 2,488,303 מטופלים בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, אשר שימשו כקבוצת ביקורת בשל השימוש הדומה בהן בשלבי הסוכרת ובתקופה חופפת לכניסת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לשוק. כל המטופלים שנכללו במחקר היו בגילאי 40 שנים ומעלה וטופלו במטפורמין בשנה הקודמת.

לאורך מעקב של עד שלוש שנים אחר חולים בזרוע הטיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ומעקב של עד כשש שנים באלו בזרוע הטיפול במעכבי DPP-4 לא זוהה הבדל משמעותי בסיכון לאבחנה של סרטן בלוטת תריס בין שתי הקבוצות (יחס סיכון של 0.81, רווח בר-סמך 95% של 0.59-1.12). הממצאים היו עקביים בכל שש המדינות שנבדקו במחקר ובתתי-קבוצות שונות, כולל בחלוקה לפי גיל, סוג התרופה ומינון מצטבר של אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1.

הממצאים גם לא תמכו בקשר בין משך הטיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ובין הסיכון לממאירות בלוטת תריס.

מעניין לציין כי תועד סיכון מופחת לאבחנה של סרטן בלוטת תריס בנשים (יחס סיכון של 0.62) לעומת גברים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (יחס סיכון של 1.32).

מניתוחים נוספים עלה כי אין הבדל בסיכון לסרטן בלוטת תריס בקרב אלו שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לעומת מטופלים בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2, אך הסיכון היה גבוה יותר לעומת מטופלים בתרופות ממשפחת סולפוניל-אוריאה (יחס סיכון של 1.80).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים בטחון למטופלים ולמטפלים באשר לבטיחות השימוש בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 בטווח הקצר. עם זאת, הם קוראים להשלים מחקרים נוספים עם תקופת מעקב ארוכה יותר על-מנת לבחון את ההשפעה של הטיפול התרופתי על הסיכון לממאירות בטווח הארוך.

 

למקור:

Glucagon-Like Peptide 1 Receptor Agonists and Risk of Thyroid Cancer: An International Multisite Cohort Study | Thyroid®