במחקר שהתפרסם בכתב העת British Journal of Pharmacology בחנו את התועלת של מיואינוזיטול טריספירופוספאט בהפחתת היפוקסיה לבבית אשר תורמת להפרעה בכלי דם ריאתיים ואי-ספיקת לב ימין לצורך טיפול והפחתת תמותה בנבדקים עם יתר לחץ דם ריאתי.
יתר לחץ דם ריאתי (Pulmonary hypertension- PH) נובע מפגיעה בכלי הדם הריאתיים, אשר מובילה בתחילה להגדלה מפצה של החדר הימני של הלב (Right Ventricle- RV) ולבסוף לאי-ספיקת RV. היפוקסיה עשויה לגרום להפרעה בכלי הדם הריאתיים ולאי-ספיקת RV. אי-לכך, החוקרים במחקר זה בחנו האם מיואינוזיטול טריספירופוספאט (myo-inositol trispyrophosphate- ITPP), אשר תומך בהתקה של חמצן מהמוגלובין, יכול להקל על פגיעה בכלי הדם הריאתיים ועל היפוקסיה של RV ובכך למנוע אי-ספיקה של RV ותמותה במודל חולדה של PH מושרה על ידי מונוקוטלין.
החוקרים הזריקו לחולדות מונוקרוטלין (קבוצת מקרי PH) או סליין (מקרי ביקורת) ולאחר מכן טיפלו בהם עם ITPP או אינבו למשך חמישה שבועות. לאחר מכן בוצעה סדרת בדיקות על-קול לבבי על מנת לנטר את התקדמות המחלה, עקומות לחץ-נפח נרשמו והוערכו, לחץ חלקי של חמצן נמדד במיוקרד באמצעות גלאי פלורוסנטי וניתוח היסטולוגי ומולקולרי בוצע בסיום המחקר.
תוצאות המחקר הדגימו כי טיפול עם ITPP הפחית תמותה מקושרת ל-PH. לא נמצאה השפעה של ITPP על ההגדלה המתמשכת בתנגודת כלי הדם הריאתיים, אך כן נצפתה הפחתה בהיפוקסיה ברקמת המיוקרד בנבדקים שטופלו עם ITPP, אשר נמצא קשור לשיפור בתפקוד RV והפחתה של העומס על דפנות RV. כמו כן נמצא כי טיפול עם ITPP מנע ביטוי יתר של HIF1α (hypoxia inducible factor-1α) בתאי לב של RV, אך לא השפיע כלל על צפיפות הנימים ב-RV.
מסקנת החוקרים הייתה כי אסטרטגיות המשפרות את אספקת החמצן ל-RV היפוקסי בנבדקים עם PH עשוי לתמוך בטיפולים קיימים המוכוונים כנגד כלי הדם הריאתיים ובכך להעלות את היכולת של RV לעמוד בעומסים גבוהים בעורקים ולהפחית תמותה. טיפול עם ITPP עשוי לספק השפעה מטיבה בתחום זה.
למקור:
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.16482